Inspiratie & zelfhulp
Inspiratie en zelfhulp is een rubriek die ik heb aangemaakt uit verschillende overwegingen. Het is fijn om alvast iets te kunnen bieden om de wachtlijsttijd te overbruggen. Daarnaast merk ik dat een boekenkast vaak nieuwsgierig maakt. Op deze manier kan ik een inkijkje geven in de mijne en een impressie geven van wat ik gebruik in behandelingen. Een boek of website kan geen psychologische behandeling vervangen, maar het kan aanzetten tot een begin van verandering en ondersteunend zijn aan de behandeling. Daarnaast is het vooral leuk om te gebruiken voor het voeden van een interesse in psychologische onderwerpen. Deze pagina wordt met enige regelmaat aangevuld met nieuwe boeken, sites of apps. Geïnspireerd geraakt? Kijk later nog eens, misschien is er nog meer voor je te vinden.
Ik heb een onderverdeling gemaakt in boeken en digitaal.
Boeken
De moed van imperfectie – Brené Brown
In dit boek omschrijft Brené Brown hoe zij haar reis heeft gemaakt naar een bezield leven. Dit houdt eigenlijk in een overgang te maken van steeds te richten op “Wat zullen anderen wel niet denken?” naar “Ik ben goed genoeg”. Voor de weg er naar toe vertelt ze over de tien wegwijzers die kunnen helpen om perfectionisme of hoge eisen kunt laten varen, waarbij moed, compassie en verbondenheid een belangrijke rol hebben. Een boek met mooie handvatten, humor en een eerlijke weergave van een eigen ontwikkeling. Brené Brown is auteur van diverse andere mooie boeken en te zien in diverse Tedtalks en Youtube filmpjes.
Hier te verkrijgen »Nooit meer te druk: een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld – Tony Crabbe
Nooit meer te druk, een inspirerende titel. Dit boek combineert wetenschappelijke onderbouwde inzichten met praktische handvatten om anders te gaan met een van de problemen van de moderne tijd, we zij te druk. Het laat aan de hand van theorie zien waarom we bepaalde dingen doen zoals we die doen en waarom het niet werkt op de lange termijn. Vervolgens biedt het steeds tips om meer controle over je leven te krijgen met gericht aandacht op de dingen die je doet. Helpend in het voorkomen en bestrijden van spanningsklachten.
Hier te verkrijgen »Perfect slapen in 7 stappen - Slaapwijzer
Slapeloosheid komt heel veel voor en kan ontzettend veel impact hebben op een leven. Met dat het heel veel voorkomt, is er ook een overdaad aan adviezen en tips. Dit boek biedt een overzichtelijk zevental praktische en goed onderbouwde stappen voor verbetering van je nachtrust.
Hier te verkrijgen »De angst de baas: uit de greep van angst – Frits Winter
Als angst je gevangen houdt, kan dit zorgen voor een isolement. Dit boek is een praktisch hulpmiddel om doelgericht te werken aan ‘angstmanagement’. Het is zeer geschikt om samen met een partner, een vriend of vriendin of met je huisarts/therapeut door te nemen. Het boek bevat veel vragen en huiswerkopdrachten waardoor het een echt werkboek is.
Hier te verkrijgen »Zeven pijlers van een goede relatie: tips uit de praktijk om er samen een succes van te maken – John Gottman
Elke relatie is anders en heeft andere behoeftes. Toch zijn er basiselementen die te vinden zijn in langdurige gelukkige liefdesrelaties. John Gottman heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan en zijn bevindingen toegespitst op zeven pijlers voor een goede relatie. In het boek omschrijft hij deze pijlers en biedt tegelijkertijd diverse oefeningen die kunnen helpen om voeding te geven aan de pijlers en zo de relatie te versterken. Ook ontzenuwt hij een aantal mythes op het gebied van partnerrelaties.
Hier te verkrijgen »Houd me vast: zeven gesprekken voor een hecht(er) en veilige relatie - Sue Johnson
Sue Johnson benadert in haar boek een relatie vanuit het hechtingsperspectief. Ofwel de wijze waarop we ons aan een ander (durven) verbinden en hoe we reageren als we het gevoel hebben dat de verbinding in gevaar komt. Het aan de hand van drie verschillende patronen weer, wat vaak terugkomende dansen zijn die mensen met elkaar maken. In het boek geeft een herkenbaar beeld van de patronen die op kunnen treden, aan de hand van ervaringen van diverse (echt)paren. Naast inzicht geeft het boek ook diverse handvatten hoe de patronen te doorbreken. Een veel gekocht en geleend boek dat zowel voor therapeuten als stellen die aan hun relatie willen werken. Dr Sue Johnson is een canadese klinisch psycholoog en ontwikkelde de Emotionally Focused Therapy (EFT).
Hier te verkrijgen »EFT werkboek voor echtparen
Dit werkboek is bedoeld voor paren die hun emotionele band willen versterken en terugkerende negatieve interactiepatronen willen doorbreken. Het is een combinatie van theorie, een voorbeeld uit de praktijk en opdrachten om samen uit te werken. Het neemt je stap voor stap mee in het herkennen, erkennen en doorbreken van negatieve patronen in de relatie. Het boek is gebaseerd op EFT methodiek.
Hier te verkrijgen »Relaties hoe doe je dat? Versterk je relatie met inzichten uit EFT - Karin Wagenaar
Dit boek laat zien laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken. Je ontdekt hoe je jezelf kunt blijven in een relatie, terwijl je tegelijk open blijft staan voor je partner. Het boek is gebaseerd op EFT, een methode die emoties gebruikt als ingang voor verandering.
Er is zowel een papieren versie als een luisterboek (ingesproken door de auteur zelf).
Blijf toch bij me: verder na een affaire – Petra Deij
Ontrouw in een relatie heeft vaak veel impact en vormt doorgaans een pijnlijke periode. Hoe kom je over ontrouw heen? Met adviezen en oefeningen op basis van EFT laat de auteur zien hoe je samen verder kunt gaan. Daarbij wordt het complexe thema vanuit beide kanten belicht.
Hier te verkrijgen »Liefde in verhouding: een nieuw perspectief op trouw en ontrouw – Esther Perel
Affaires kunnen ons volgens Esther Perel veel leren over relaties: ze bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. In dit boek geeft ze een heldere nieuwe kijk op de inzichten die zij heeft opgedaan over dit thema, waarbij ze stelt dat met de juiste houding stellen, of ze nu samen blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen. Dit boek heeft een meer een inzicht vergrotend en theoretisch insteek in het thema.
Hier te verkrijgen »Digitaal (apps en websites)
Zelf maak ik gebruik van Therapieland in mijn behandeling. Naast dat het een portaal is voor communicatie met mij, hebben ze diverse online therapie programma’s. In overleg kunnen we bekijken hoe en welk programma van Therapieland een mooie aanvulling kan zijn voor uw behandeling.
Algemeen
Mentaal Vitaal is een website voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en psychische problemen. Er is informatie over wat psychische aandoeningen zijn, wat de mogelijkheden zijn voor behandeling en tips over wat je zelf kan doen.
Met de gratis Mindfulness coach app van VGZ leer je oefeningen aan om te ontspannen. Er worden ruim 75 oefeningen aangeboden van meditatie tot kinderyoga.
GGD Appstore is een website vol met apps voor allerlei onderwerpen. Van gezonder leven, tot mentaal welbevinden en zingeving.
De BackUp app van 113 suicidepreventie is ontwikkeld om iemand houvast te geven die aan zelfdoding denkt. De BackUp app helpt diegene om controle te houden in noodsituaties of om een crisis te voorkomen. Bijvoorbeeld met een Veiligheidsplan. Je kunt de app ook aanbevelen voor een de persoon om wie jij je zorgen maakt.
De EMDR vereniging heeft veel informatie over trauma en de behandeling er van middels EMDR. Een goede site om eens naar te kijken als je een EMDR behandeling krijgt.
Alcohol, roken, andere middelen en gokken
Via de Jellinek Online Zelfhulp kan iedereen gebruik maken van diverse programma’s om anoniem en zelfstandig te stoppen of minderen met alcohol, cannabis, cocaïne, gokken en tabak. Geschikt voor personen die nog geen ernstig alcohol- of drugs probleem hebben, maar wel op een riskante manier gebruiken.
Liefde en relaties
Kom erachter wat je valkuilen zijn in de liefde; Leer meer over bindings-en verlatingsangst; Ontdek welk relatietype je bent en wie bij je past; Krijg concrete tips voor (online) daten. De online training Single naar Samen is ontwikkeld in samenwerking met Psychologie Magazine.
Voor jongeren
MIND Young is het platform over de MIND voor en door jongeren. MIND Young biedt info, herkenbare verhalen, nieuws, tips en events over alles wat met de MIND te maken heeft. Op MIND Young en andere kanalen van hun social media is informatie te vinden over psychische klachten en problemen.
Zelfhulpgroepen
Zelfhulp vindt ook vaak in groepsverband plaats, in zogenaamde zelfhulpgroepen. Het idee achter deze vorm van hulpverlening is dat ervaringsdeskundigheid van meer ervaren ervaringsdeskundigen de basis kan zijn voor het geven van goede adviezen en het bieden van hulp. Een organisatie die zich hiervoor inzet is Zelfhulp Netwerk. Op deze site kun je groepen vinden die in de regio opgestart zijn door mensen zelf. Mocht je zelf een groep willen starten dan kunnen zij je daar ook bij helpen.
Voor zelfhulpgroepen in verband met verslaving zijn er de AA-groepen als u worstelt met een alcoholverslaving. Voor mensen met de drugsverslaving zijn er de NA-groepen. Deze groepen zijn in verschillende steden te vinden. Is het (te) spannend om er naar toe te gaan, neem dan contact op met een contactpersoon van de lijst op de site. Eenmaal een contact en afspraak om te komen, kan de stap makkelijker maken. Samen met gelijken werken aan het herstel van de verslaving.
Naast groepen voor de mensen met een verslaving zijn er tevens groepen voor familie, partners, vrienden en andere betrokkenen. Net zo belangrijk! Deze groepen hebben dezelfde opzet als de AA en NA, maar geheel gericht op de omgeving van mensen met een verslaving. Deze groepen zijn de Al-Anon en NarAnon.