Bram Taktor

Relatietherapie & onderhoud

Relatietherapie 
Elke relatie heeft wel zijn uitdagingen en problemen, dat is ook heel normaal en gezond. Jullie zijn immers twee individuen met eigen wensen, achtergronden, die een gezamenlijk leven opbouwen. Dit vraagt veel afstemming en het zoeken naar een fijn evenwicht 

Echter, juist als je veel van elkaar houdt, kun je elkaar relatief makkelijk emotioneel raken. Wanneer dit steeds terugkomt, geeft dit terugkerende en sterker wordende negatieve interactiepatronen. Ingrijpende gebeurtenissen zoals vreemdgaan, of in de steek gelaten voelen kunnen dit ook veroorzaken of versterken. Bij de negatieve interactie patronen worden regelmatig (niet direct zichtbare) pijnpunten geraakt. Dit is soms moeilijk samen te bespreken en te veranderen. Patronen raken ingesleten ondermijnen de relatie met afstand, verdriet en eenzaamheid tot gevolg. Gesprekken met mij als therapeut kunnen dan helpen. 

In relatie therapie gaan we aan de slag met het onderzoeken van wat er “onder water” speelt en hoe dit bepaalde patronen aanstuurt. Daarbij is het doel meer ruimte voor wederzijds begrip, veiligheid, emotionele verbinding en warmte te verkrijgen. 

Relatietherapie gebeurt in gesprekken in de kamer. Maar wil het echt effect hebben, is het belangrijk om er samen tijd voor te maken en er in te investeren, buiten de gesprekskamer. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar deze website over Emotionally Focused Therapy (EFT).

Relatieonderhoud
Het begin van een relatie verloopt in de meeste situaties best vanzelf.  Er is sprake van verliefdheid, nieuwsgierigheid naar elkaar, je bent elkaar aan het ontdekken en aftasten. Gaandeweg de jaren maakt de verliefdheid steeds meer plaats voor houden van en komen er patronen in de relatie. Sommige zijn fijn, sommige zijn minder fijn, sommige weet je, sommige zijn onbewust. 

Aandacht besteden aan de relatie is essentieel om gelukkig te blijven met elkaar. Deze aandacht kan er soms bij inschieten door alle drukte van het dagelijkse leven, je bent ook gewend geraakt aan elkaar en jullie onderlinge patronen. Eén of enkele gesprekken met mij in het kader van relatieonderhoud kan helpen om verdieping te krijgen binnen de relatie, het gevoel te hebben elkaar weer even te vinden, of een nieuwe boost geven in de verbinding. Onderhoud plegen is soms gewoon nodig en fijn ter voorkoming van daadwerkelijke problemen. Een cadeau aan elkaar om de relatie een nieuwe impuls te geven.